0

Remi Ryckeboer

1920 – 2023

Al meer dan een eeuw oud!

1920
Na de jarenlange aankoop van pakketten hout voor het maken van pik- en dorsmachines en de verkoop aan boeren beslist dhr. Ryckeboer om het over een andere boeg te gooien. Hij koopt voor zichzelf een houtmachine, zodoende kan hij enkele wildgroeiende bomen op het erf rooien.

De passie voor het hout groeit.

In 1926 wordt Remi, zijn zoon en opvolger geboren. Nog voor Remi het goed en wel besefte stond hij zelf aan het roer van het bedrijf. Zijn vader sterft op heel jonge leeftijd door een ongeval in de zagerij. Na de oorlog groeit het bedrijf uit en wordt het leverancier voor de scheepsbouw. In de jaren ’50 en ’60 worden bierkratten gemaakt en verkocht uit populier. Op 9 december 1977 ontstaat de officiële oprichting van Remi Ryckeboer NV, en is opvolging verzekerd. Ook de twee zonen van Remi, Bernard en Guido, werken mee in het bedrijf. Inmiddels wordt het bedrijf steeds groter en doet het dienst in de zetel- en meubelindustrie. Vanaf de jaren ’90 breidt het bedrijf uit met een tweede zaaglijn voor pallet- en verpakkingshout. Na het overlijden van Remi in 2006 runnen de 2 zonen het bedrijf verder.

1923, volle bedrijvigheid bij de boomzagerij van Remi Ryckeboer in Leisele: de hoogstampopulieren zijn gekapt, van hun takken ontdaan en zullen nu verzaagd worden in de zagerij. Remi staat links vooraan, geflankeerd door zijn talrijke personeel. Het hout wordt afgenomen door schrijnwerker Huyghe uit Houtem.

@westhoekverbeeldt